Δεν είναι λίγες οι φορές που δυσάρεστα ή ευχάριστα συναισθήματα, αγχωτικές καταστάσεις και καθημερινά προβλήματα, απλή κούραση ή ακόμα και στιγμές χαλάρωσης αντιμετωπίστηκαν με το πιο απλό ‘φάρμακο’, το φαγητό. Ας τηρήσουμε λοιπόν την πολύ χρήσιμη συμβουλή του Ιπποκράτη ότι ‘η τροφή μας είναι το φάρμακό μας’ και πάμε να δούμε μερικές συμβουλές για την […]
Η βρώμη είναι ένα δημητριακό εξαιρετικής ποιότητας. Περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες και πρωτεΐνες από οποιοδήποτε άλλο δημητριακό πρωινού, και στην απλή μορφή της, περιέχει μόνο ίχνη σακχάρων και λιπών. Τι προσφέρει στον οργανισμό; επιφέρει αίσθημα κορεσμού και το διατηρεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, συμβάλει στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, βοηθά στη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος, […]
Η χορτοφαγία είναι μια διατροφική συμπεριφορά, μια στάση ζωής για πολλούς, που χαρακτηρίζεται από τη μη κατανάλωση κρέατος, πουλερικών και των υποπροϊόντων τους, ενώ πιο αυστηρές μορφές αποκλείουν τα θαλασσινά, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και το μέλι. Στοιχεία από την Αμερική δείχνουν ότι περίπου το 2.5% του πληθυσμού είναι χορτοφάγοι, στον Καναδά το 4%, ενώ […]
Καταρχάς, στην ομάδα των οσπρίων περιλαμβάνονται οι φακές, φασόλια (μαύρα, κόκκινα, άσπρα, μαυρομάτικα και γίγαντες), ρεβίθια, κουκιά και φάβα. Σημαντικό, να διευκρινίσω, τα φασολάκια, ο αρακάς και οι μπάμιες δεν κατατάσσονται στην κατηγορία οσπρίων αλλά στα αμυλούχα λαχανικά. Τα όσπρια είναι ίσως από τις πιο πλήρεις τροφές, πλούσια βιταμίνες (βιταμίνες του συμπλέγματος Β) και άλλα […]
Μια από τις πιο συχνές συζητήσεις που κάνω το τελευταίο διάστημα είναι σχετικά με τις γλυκαντικές ύλες που μπορούμε να βρούμε σε διάφορες τροφές όπως, αναψυκτικά, επιδόρπια, μαρμελάδες κ.ά. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, τα προϊόντα αυτά αφορούν κυρίως τα άτομα που θέλουν να διατηρούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους σταθερά (π.χ. […]
Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας θα πρέπει να καταναλώνουν τροφές από όλες τις βασικές ομάδες τροφίμων (φρούτα, λαχανικά, αμυλούχα, γαλακτοκομικά, καλά λιπαρά, κρέας και όσπρια) έτσι ώστε να λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες από όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την σωστή ανάπτυξή τους. Σημαντικός βέβαια να πούμε ότι είναι και ο περιορισμός τροφών πλούσιων σε ‘κακό’ […]
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το «φαγητό έξω» είναι για τους περισσότερους μια καθημερινή συνήθεια. Ο καιρός, η καλή παρέα και οι διακοπές, συμβάλλουν στην συχνή κατανάλωση σε ταβέρνες, εστιατόρια ή και fast food, μεγάλων ποσοτήτων και ποικιλιών, συνήθως λιπαρών, εδεσμάτων. Η ζυγαριά όμως μας επαναφέρει στην πραγματικότητα. Με ποιό τρόπο όμως μπορούμε να ελέγξουμε […]
Δείτε παρακάτω κάποια έξυπνα και θρεπτικά σνακ για αναπλήρωση μετά από άσκηση που μας δίνουν μόνο 200 kcal: Γιαούρτι με φρέσκα μούρα Οι μυς μας έχουν καταπονηθεί μετά την άσκηση οπότε χρειάζονται πρωτεϊνες για την επανοικοδόμηση. Το γιαούρτι μας δίνει όλα τα θρεπτικά συστατικά του γάλατος (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά, ασβέστιο, βιταμίνη D), χωρίς να προκαλεί τις […]
Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη συζήτηση για τα βότανα και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Τα βότανα χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα για διάφορες ενδείξεις και ακριβώς επειδή πολλά από αυτά έχουν φανεί πολύ αποτελεσματικά, οι επιστήμονες έχουν ασχοληθεί αρκετά με την ανάλυση των δραστικών τους ουσιών, αλλά και των χρήσεών τους. Ας δούμε 12 θεραπευτικά φυτά που […]
Έχετε κατακράτηση υγρών? Ταλαιπωρείστε από πρήξιμο στην κοιλιά και στα άκρα? Η παρακάτω διατροφή συστήνεται κατά της κατακράτησης υγρών στον οργανισμό: 1. Συστήνεται ο περιορισμός στην κατανάλωση αλατιού και ο περιορισμός τροφίμων πλούσια σε αλάτι, όπως το κόκκινο κρέας, τα αλλαντικά, τα λουκάνικα, οι ξηροί καρποί, τα παστά ψάρια, οι κονσέρβες, οι έτοιμες σάλτσες. Τρόφιμα […]
Οι βιταμίνες έχουν καθοριστικό ρόλο στον οργανισμό μας. Ζωή χωρίς βιταμίνες δεν γίνεται. Το σώμα μας χρειάζεται καθημερινά βιταμίνες, σε πολύ μικρές ποσότητες, για πολλές και διάφορες λειτουργίες. Ο οργανισμός μας δεν είναι σε θέση να παράγει τις περισσότερες βιταμίνες και έτσι τις παίρνουμε από τη διατροφή μας. Οι ελλείψεις βιταμινών αντιστοιχούν με πολύ χαμηλά […]
Η κατανάλωση τουλάχιστον τριών μερίδων ψαριού την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, σύμφωνα με νέα έρευνα την οποία επικαλείται η Independent. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Clinical Gastroenterology and Hepatology» και χρηματοδοτήθηκε από το World Cancer Research Fund (WCRF) στο πλαίσιο της προσπάθειας πρόληψης του καρκίνου του εντέρου. Ερευνητές από το […]
Αυτοί που ακολουθούν μια δίαιτα πλούσια σε βιταμίνη Α μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος συγκριτικά με εκείνους που καταναλώνουν μέτριες ποσότητες βιταμίνης Α ή παίρνουν συμπληρώματα, σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα. Τα αποτελέσματα δυο διαχρονικών μελετών, που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of the American Medical Association Dermatology», έδειξαν ότι η υιοθέτηση μιας […]
Η βιταμίνη Β12 μπορεί να βοηθά στην πρόληψη και αντιμετώπιση της ατροφίας του εγκεφάλου η οποία ευθύνεται για απώλεια μνήμης και μείωση των πνευματικών ικανοτήτων. Η ατροφία του εγκεφάλου συσχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ και μείωση των γνωστικών λειτουργιών. Εκτός από την έλλειψη βιταμίνης Β12, άλλες παθήσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο για ατροφία εγκεφάλου είναι […]
Η ενίσχυση της διατροφής του παιδιού πολύ συχνά είναι απαραίτητη, ειδικά σε περιπτώσεις παιδιών που αποκλείουν συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων ή ακολουθούν μονόπλευρη διατροφή, επιλέγοντας συνήθως τρόφιμα με χαμηλή διαθρεπτική αξία. Το Green Child Living Multivitamin της Terranova, είναι μια πολύ θρεπτική, ήπια και ισορροπημένη σύνθεση που προσφέρει στον παιδικό οργανισμό μια καλή βάση θρεπτικών συστατικών […]