Καρκίνος Τραχήλου της μήτρας: «Νίκησε τον στα σημεία»

Το ετήσιο Πρόγραμμα Διαφώτισης την έναρξη του οποίου κάνει με το πρόγραμμα για πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ανακοίνωσε σε διάσκεψη Τύπου ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καρκινοπαθών και Φίλων ΠΑΣΥΚΑΦ . Το σύνθημα της φετινής εκστρατείας είναι «Νίκησέ τον στα σημεία» με εμβολιασμό και Τεστ Παπανικολάου, διότι ο Καρκίνος του Τραχήλου της Μήτρας αποτελεί την 2η αιτία θανάτου από καρκίνο στις νεαρές γυναίκες παγκοσμίως. Στην Κύπρο εντοπίζονται και καταγράφονται ετήσια 35 νέα περιστατικά και 10 θάνατοι.

Στα πλαίσια του εκστρατείας, ο ΠΑΣΥΚΑΦ θα συνεχίσει τη διαφώτιση για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV (Human Papilloma Virus) που προκαλεί τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου και του αιδοίου στις γυναίκες, του πέους στους άνδρες, του στοματοφάρυγγα και του πρωκτού και στα δύο φύλα. Ο ιός HPV εκτός από καρκίνο, μπορεί να προκαλέσει τόσο στη γυναίκα, όσο και στον άνδρα, κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Επίσης, ο ΠΑΣΥΚΑΦ θα προσφέρει δωρεάν, αριθμό εμβολίων σε αγόρια ηλικίας 13-14 ετών και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επικοινωνήσουν με τα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΥΚΑΦ, τηλ. 22345444, για να ενημερωθούν για όλες τις λεπτομέρειες.

Στην ομιλία της η Πρόεδρος του ΠΑΣΥΚΑΦ, Δρ, Άννα Αχιλλεούδη ανέφερε ότι: «Ο ΠΑΣΥΚΑΦ έχει επενδύσει σ΄ αυτό το πρόγραμμα κυρίως διότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής των νεαρών γυναικών σήμερα έχουν αλλάξει τις συνήθειές τους, ακόμη και τη σεξουαλική τους ζωή. Η συστηματική δράση και οι στοχευμένες ενέργειες του ΠΑΣΥΚΑΦ από το 2010 μέχρι σήμερα, είχαν ως αποτέλεσμα την επιτυχή πραγμάτωση ενός μεγάλου στόχου, την εφαρμογή από την Πολιτεία του Παγκύπριου Προγράμματος εμβολιασμού των κοριτσιών ηλικίας 12-13 ετών, που αποτελεί την καλύτερη στρατηγική για πρωτογενή πρόληψη». Πρόσθεσε ακόμη, ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες, ώστε το εμβόλιο αυτό να μπορεί να χορηγηθεί δωρεάν και στα αγόρια αντίστοιχης ηλικίας.

Το πρόγραμμα του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και πραγματοποιείται με τις ευγενείς χορηγίες των: OΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ Μέγα Χορηγoύ, Universal Life Διαχρονικό Χορηγού, MSD Χορηγού, Marketway Publicis Υποστηρικτή και την υποστήριξη της Γυναικολογικής Εταιρείας Κύπρου, της Παγκύπριας Εταιρείας Κολποσκόπησης και Παθολογίας του Τραχήλου της Μήτρας, της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, της Ογκολογικής Εταιρείας Κύπρου και της Δερματολογικής, Αφροδισιολογικής Εταιρείας Κύπρου.

All rights are reserved by HealthyU ©