Υπ.Υγείας: Ορόσημο η σημερινή μέρα για την πορεία υλοποίησης του ΓεΣΥ

 Με τη σημερινή μέρα, και παρά την πολεμική και το κλίμα άρνησης που καλλιεργήθηκε τους τελευταίους μήνες από κάποιους, το ΓεΣΥ παίρνει σάρκα και οστά και προχωρούμε στη σταδιακή υλοποίηση των στόχων μας, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Μιλώντας στους εκπροσώπους των ΜΜΕ με αφορμή την έναρξη εγγραφής των ενήλικων δικαιούχων στο Μητρώο Δικαιούχων του ΓεΣΥ και σε κατάλογο Προσωπικού Ιατρού, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε πως «η ενεργοποίηση της εγγραφής των πολιτών της χώρας μας στο Μητρώο Δικαιούχων του ΓεΣΥ και η επιλογή Προσωπικού Ιατρού από κάθε έναν από εμάς αποτελούν καθοριστικό βήμα στον δρόμο για την εισαγωγή του Γενικού Σχεδίου Υγείας».

Συμπλήρωσε δε πως με την ομόφωνη ψήφιση από τα κοινοβουλευτικά κόμματα του νομοθετικού πλαισίου που διέπει το Γενικό Σχέδιο Υγείας στις 16 Ιουνίου 2017, ενεργοποιήθηκαν όλοι οι μηχανισμοί που εντέλει οδήγησαν σε νέα ορόσημα, όπως η σημερινή μέρα.

«Με τη σημερινή μέρα, και παρά την πολεμική και το κλίμα άρνησης που καλλιεργήθηκε τους τελευταίους μήνες από κάποιους, το ΓεΣΥ παίρνει σάρκα και οστά και προχωρούμε στη σταδιακή υλοποίηση των στόχων μας», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας.

«Έφτασε λοιπόν ο καιρός, οι πολίτες της Κύπρου να βιώσουν την εκ βάθρων αλλαγή του τομέα της Υγείας, που τελικό στόχο έχει την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στον τόπο μας, προς όφελος των ασθενών. Οι αρχές της καθολικότητας, της αλληλεγγύης και της ισότητας που χαρακτηρίζουν το ΓεΣΥ διασφαλίζουν ότι όλοι μας θα έχουμε τη δυνατότητα να λαμβάνουμε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ισότιμα, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα της πάθησης και χωρίς ηλικιακούς και κοινωνικο-οικονομικούς αποκλεισμούς», υπογράμμισε ο κ. Ιωάννου.

Συνεχίζοντας, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που θα προκύψουν, ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες της εφαρμογής του ΓεΣΥ, οι οποίες είναι αναμενόμενες. «Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που θα προκύψουν, ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες. Το ΓεΣΥ δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα που λέει ότι σε κάθε μεταρρύθμιση αυτού του μεγέθους σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου κι αν επιχειρείται, αναφύονται προβλήματα. Παρόλα αυτά, είναι με καλή θέληση, αποφασιστικότητα και στοχοπροσήλωση που θα αντιμετωπίσουμε και θα επιλύσουμε τα όποια κωλύματα παρουσιαστούν στην πορεία. Είναι πεποίθησή μας ότι, χωρίς να αποπροσανατολιζόμαστε από τον αρχικό μας στόχο, μέσα από την επίλυση των δυσκολιών, θα πετύχουμε την αναβάθμιση και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας», τόνισε.

Κάλεσε δε όλους όσους εμπλέκονται στην εφαρμογή του ΓεΣΥ «να αγκαλιάσουν το εγχείρημα και να συμπορευθούν μαζί μας. Είναι σημαντικό ολόκληρη η κοινωνία να κατανοήσει πως το ΓεΣΥ γίνεται για το δικό μας όφελος -αφού είμαστε όλοι εν δυνάμει ασθενείς- να αντιληφθεί πως μόνο οι πολίτες μπορούν να κάνουν το εγχείρημα να πετύχει».

Σε σχέση με τα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν σήμερα στην ιστοσελίδα του ΟΑΥ, ο κ. Ιωάννου εξήγησε ότι αυτά οφείλονται στην υπερεπισκεψιμότητα που παρατηρήθηκε στην ιστοσελίδα. «Η αυξανόμενη ανυπομονησία όλων μας για να εγγραφούμε σε Προσωπικούς Ιατρούς έφερε και τα πρώτα τεχνικά προβλήματα στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, τα οποία θα επιλυθούν άμεσα. Θα τολμήσω να πω πως αυτό δείχνει τη μεγάλη επιθυμία που είχαν οι πολίτες της Κύπρου για την εισαγωγή ενός καθολικού και αλληλέγγυου Συστήματος Υγείας και την αναγκαιότητα για την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Καλώ όλους τους πολίτες να έχουν υπομονή και να μην ανησυχούν. Η διαδικασία της εγγραφής ξεκινά σήμερα και θα είναι μια ανοικτή και συνεχής διαδικασία εγγραφής τόσο των δικαιούχων όσο και των παροχέων», είπε ο Υπουργός Υγείας.

Εξήγησε επίσης πως η διαδικασία είναι πολύ απλή και σύντομη και μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά είτε από τον δικαιούχο ή με τη βοήθεια από κάποιο οικείο του πρόσωπο, είτε μέσω επίσκεψης του δικαιούχου στον Προσωπικό Ιατρό της επιλογής του. Οι λειτουργοί του ΟΑΥ βρίσκονται στη διάθεση των πολιτών για καθοδήγηση και βοήθεια είτε μέσω της ιστοσελίδας του Οργανισμού είτε στο τηλέφωνο 17000.

Κλείνοντας, ο Υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι «η σημερινή μέρα είναι για την κοινωνία της Κύπρου σημαντικός σταθμός», και έστειλε το μήνυμα ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί «με βούληση και θέληση την προσπάθεια μέχρι την ολοκλήρωση της εφαρμογής του ΓεΣΥ το 2020, που θα μας επιτρέψει να λαμβάνουμε όλοι τις υπηρεσίες υγείας που μας αξίζουν».

Ακολούθως, κληθείς να πει γιατί παρουσιάστηκε το πρόβλημα στο σύστημα εγγραφής και γιατί δεν είχε προνοηθεί αυτό το ενδεχόμενο, ο κ. Ιωάννου ξεκαθάρισε ότι δεν μπλόκαρε το σύστημα του ΓεΣΥ, αλλά η ιστοσελίδα. «Το σύστημα που υπάρχει στη σελίδα του Οργανισμού δουλεύει. Για αυτό και Οργανισμός ανακοίνωσε εναλλακτική λύση, όπου μπορεί κάποιος να αποταθεί για να κάνει την εγγραφή του». Επανέλαβε πως ήδη το τεχνικό προσωπικό εργάζεται για την επίλυση του προβλήματος.

Ερωτηθείς εάν οι γιατροί μπορούν και έχουν το δικαίωμα να απορρίψουν κάποιους ασθενείς και να μην τους εγγράψουν στον κατάλογό τους, ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι «μπορεί κάποιος γιατρός και έχει την επιλογή να αρνηθεί σε κάποιον ασθενή να τον εγγράψει στον κατάλογό του. Είναι δικαίωμα του γιατρού και αφορά τη σχέση του γιατρού με τον ασθενή του. Δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε κάποιον γιατρό να εγγράψει έναν ασθενή, που ο ίδιος δεν θέλει να τον εγγράψει». Αυτό, είπε, εμπίπτει και στους κανόνες δεοντολογίας της ιατρικής κοινότητας.

Τέλος, σε ερώτηση εάν θα ανακοινώνεται όταν ένας γιατρός έχει συμπληρώσει το όριο των 2,500 εγγραφών, ο Υπουργός Υγείας απάντησε θετικά.

All rights are reserved by HealthyU ©