Ποιες είναι οι τροφές που δίνουν καλή ενέργεια στο νήπιο;

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας θα πρέπει να καταναλώνουν τροφές από όλες τις βασικές ομάδες τροφίμων (φρούτα, λαχανικά, αμυλούχα, γαλακτοκομικά, καλά λιπαρά, κρέας και όσπρια) έτσι ώστε να λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες από όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την σωστή ανάπτυξή τους. Σημαντικός βέβαια να πούμε ότι είναι και ο περιορισμός τροφών πλούσιων σε ‘κακό’ λίπος και πρόσθετη ζάχαρη. Προσοχή! Μην πανικοβάλλεστε, περιορισμός δεν σημαίνει ο αποκλεισμός τους από την διατροφή, μιας και τα παιδιά βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωπα με τέτοιου είδους ‘πειρασμούς’ έτσι; Θα πρέπει λοιπόν εμείς να τους προσφέρουμε εναλλακτικές επιλογές, και πάντοτε με επεξήγηση.


Η κύρια ομάδα τροφίμων που προσφέρει άμεσα ενέργεια στον οργανισμό μας είναι οι υδατάνθρακες (αμυλούχα τρόφιμα). Στην ομάδα αυτή θα βρούμε δημητριακά προγεύματος, βρώμη, ρύζι, μακαρόνια, πλιγούρι, κριθαράκι, πατάτα, ψωμί, πίτα, φρατζολάκι, μπισκότα χαμηλά σε λιπαρά, καλαμπόκι, φασολάκια, μπιζέλι, κολοκάσι, όσπρια κ.ά. Μια άλλη ομάδα τροφίμων που μας προσφέρει ενέργεια είναι το λίπος αλλά προσοχή επιλέγουμε ‘καλό’ λίπος όπως, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο, αβοκάντο κ.ά. Ακόμη, τα φρούτα και το μέλι μπορούν να μας προσφέρουν ενέργεια μιας και περιέχουν τον φυσικό υδατάνθρακα των φρούτων, την φρουκτόζη.

Έτσι ιδανικά ένα καλό σνακ που θα έδινε στο παιδί μας ενέργεια θα ήταν ο συνδυασμός αυτών των ομάδων τροφίμων. Συγκεκριμένα επιλέξτε το πρωί βρώμη με φρέσκα φρούτα και αλεσμένους ξηρούς καρπούς ή ψωμί (δοκιμάστε ολικής άλεσης) με μαρμελάδα φρούτου (χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή γλυκαντικών υλών) και λίγο τυρί ή ομελέτα με λαχανικά και μια μικρή φέτα ψωμί. Σνακ θα μπορούσατε να προσφέρετε αβοκάντο λιωμένο, αναμειγμένο με τυρί κρέμα, απλωμένο σε φρυγανιά ή ντιπ καρότου σε αραβική πίτα ή φρούτα στο μπλέντερ με γιαούρτι ή λίγο παστέλι με μέλι ή φρέσκο σπιτικό χυμό ή αποξηραμένα φρούτα (π.χ. σταφίδες) με λίγους ανάλατους ξηρούς καρπούς ή λίγο σουσούκο ή σπιτικά μπισκότα με βρώμη και ξηρούς καρπούς ή σπιτικό κέικ με φρούτα και χωρίς ζάχαρη ή μια μικρή φέτα ψωμί με φυστικοβούτυρο και κομμένο φρούτο (π.χ. μπανάνα ή μήλο) ή λίγα ποπκορν (προσοχή στο αλάτι και στα λιπαρά π.χ. βούτυρο).

Τέλος, να θυμάστε ότι η διατροφή μας θα πρέπει να έχει ισορροπία, μέτρο και ποικιλία, επομένως αν το παιδί θελήσει να καταναλώσει ένα σνακ πλούσιο σε ‘κακό’ λίπος και ζάχαρη προσπαθήστε να μην το απαγορεύσετε τελείως αλλά περιορίστε το στη μια με δυο φορές την εβδομάδα.

Ιωάννα Μασούρα MSc (Southampton), BSc (Reading)

Διατροφολόγος με ειδίκευση στη Δημόσια Υγεία και Διατροφή

All rights are reserved by HealthyU ©